Η άσκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στο ολιστικό «well being». Το γνωστό και παγκοσμίως αποδεκτό ρητό των αρχαίων Ελλήνων «νους υγιής εν σώματι υγιή», βρίσκει πλέον τις αποδείξεις του σε επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά τείνουν να ζουν περισσότερο και να έχουν βελτιωμένη υγεία.

Η μέθοδος Pilates έχει να επιδείξει άμεσα οφέλη, τόσο στην σωματική όσο και στην πνευματική υγεία, μέσα από τη βελτίωση της στάσης σώματος, της ευλυγισίας, της καρδιαγγειακής λειτουργίας, την μυϊκή ενδυνάμωση, τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του στρες.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι σύντομα εμφανή, καθώς, εστιάζοντας στη δύναμη και την ευκινησία της σπονδυλικής στήλης και των σχετιζόμενων μυών, αλλά και της περιοχής των κοιλιακών, το άτομο αισθάνεται και είναι πιο δυνατό, λειτουργεί με μεγαλύτερη άνεση στην καθημερινότητά του, αλλά και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες τραυματισμών από άλλες δραστηριότητες.

Όλες οι μυϊκές ομάδες αναπτύσσονται και ενδυναμώνονται ισορροπημένα, βελτιώνεται η ισορροπία και η ιδιοδεκτικότητα του σώματος, ενώ η σωστή χρήση της αναπνοής έχει ευεργετική επίδραση στο σύνολο της ύπαρξης.

Η μέθοδος βασίζει την αποτελεσματικότητά της σε συγκεκριμένες αρχές πάνω στις οποίες δομείται και το σύνολο των ασκήσεων που εφαρμόζονται στο μάθημα.

ΒΗΜΑ Α

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Κατά την πρώτη επαφή διερευνάται η επαφή του ατόμου με την σωματική έκφραση και τo pilates ενώ υπό την μορφή απλής συζήτησης διερευνάται:

 • Η αναγνώριση χρόνιων δυσλειτουργιών σωματικών συμπεριφορών ζωής και κίνησης που ενδεχομένως δημιουργούν σωματική δυσφορία.
 • Ο εντοπισμός γεγονότων και συμβάντων που που επηρεάζουν την σωματική ευεξία.
 • Συσχετίσεις ανάμεσα στα επίπεδα του σωματικού στρες και στην έλλειψη κινήτρων για άσκηση.
 • Έλεγχος πιθανών ιατρικών παραμέτρων που επηρεάζουν την την δυνατότητα για κίνηση.
 • Πρώτη επαφή με την μέθοδο.

*Σε περίπτωση που η πρώτη συνεδρία πραγματοποιείται από τον physical-pilates expert, δίνονται οι οδηγίες και για το αμέσως επόμενο βήμα και την αξιολόγηση με τον ειδικό Ψυχολόγο.

Ειδική περιγραφή στόχοι και περιεχόμενο προγράμματος

 • Αυτοσυγκέντρωση. Ο εγκέφαλός μας ελέγχει κάθε κίνησή μας και μόνο με την αρμονική συνεργασία νου και σώματος μπορούν να επιτευχθούν υψηλοί στόχοι. Το να καταφέρει να εστιάσει το μυαλό στο τι κάνει κάθε μέρος του σώματος κάθε στιγμή είναι σημαντικό για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της άσκησης. Επιπλέον, εκπαιδεύοντας το υπερπολύτιμο εργαλείο του νου, καταφέρνουμε να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο και σε άλλους τομείς της ζωής μας, αφού, απλοϊκά, αλλά με ουσία μιλώντας .. «όλα είναι στο μυαλό».
 • Έμφαση στον πυρήνα. Κοιλιακοί μύες, λεκάνη και οι εσωτερικοί της μύες, γλουτοί και κάτω μέρος της μέσης: είναι κατά κάποιο τρόπο το κέντρο από όπου ξεκινούν όλες οι κινήσεις μας. Έχοντας ως αφετηρία αυτή την περιοχή καταφέρνουμε να την προστατεύουμε και να απελευθερώνουμε το σώμα από περιττές εντάσεις, ενώ το ασκούμε με ασφάλεια.
 • Αναπνοή. Όταν γίνεται σωστά ευνοεί την επαρκή αιμάτωση των ιστών και είναι ζωτική για την παροχή ενέργειας στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στο Pilates χρησιμοποιούμε την πλευρική αναπνοή σε συντονισμό με τις κινήσεις ώστε να διευκολύνεται το σώμα, αλλά και για να επιτυγχάνεται η σύνδεση με τον νου.
 • Έλεγχος. «Η μέθοδος Pilates διδάσκει να έχεις εσύ τον έλεγχο του σώματός σου κι όχι να βρίσκεσαι στο έλεός του» Joseph Pilates. Κάθε κίνηση εκτελείται με ρυθμικό και ελεγχόμενο τρόπο, ενώ το μυαλό και το σώμα συντονίζονται με σκοπό να χρησιμοποιήσουμε στοχευμένα μόνο τους απαραίτητους μύες σε κάθε άσκηση. ‘Έτσι, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να συμβούν οι επιθυμητές αλλαγές σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο.
 • Ακρίβεια. Κάθε κίνηση έχει ένα σκοπό και η ακρίβεια εκτέλεσής της δομείται με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε σώματος. Η λεπτομέρεια προπονεί νευρομυϊκά το σώμα και εκλεπτύνει τη δεξιότητα των μυϊκών ινών.
 • Συνεχής και ομαλή ροή κινήσεων- flow. Η ενέργεια μιας άσκησης συνδέει όλα τα μέρη του σώματος και ρέει μέσα σε αυτό ομαλά και απρόσκοπτα. Βελτιστοποιούμε τον έλεγχο και την ακρίβεια, χρησιμοποιούμε ως βασικό εργαλείο την αναπνοή και βοηθάμε τους μύες μας να λειτουργούν όλο και πιο ελεύθερα, χωρίς κόμπους και trigger points, ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνουμε και αποσυμφόρηση των αρθρώσεων.

Η μέθοδος Pilates είναι ένα δώρο που οφείλουμε στην φροντίδα του εαυτού μας.

Στο Είμαι Νους και Σώμα by Profilers πιστεύουμε στη φράση του Joseph Pilates, ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι αρχιτέκτονες της ευτυχίας μας και εργαζόμαστε μαζί σας με υπομονή, σεβασμό και αγάπη, επάνω στον σχεδιασμό, αλλά κυρίως την υλοποίηση του δικού σας οικοδομήματος!

 

Επικοινωνία

“Είμαι Σώμα” by Profilers
Υποκατάστημα
Πύργου, Μανωλοπούλου 78 
Αναστασία Ζαφειράκη (pilates instructor)
+ 30 697 3532323
[email protected]