Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία / Cognitive Behavioral Therapy (CBT)

H Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) είναι η συνειδητή παρέμβαση και οι τεχνικές που εξετάζουν ή επαναπροσδιορίζουν πεποιθήσεις που μας καθορίζουν την ζωή.

Μπορούμε να δούμε τα δυο μέρη αυτής της προσέγγισης ως διαφορετικούς εγκεφάλους που συνδέονται και απεικονίζονται ως τρίγωνα (σκέψη συναίσθημα συμπεριφορά).

Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι ένα κλινικό μοντέλο το οποίο βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), είναι αυτήν την στιγμή η πιο βασική θεραπεία παρέμβασης για τις περισσότερες δυσφορικές καταστάσεις. Παράλληλα θεωρείται ένα πολύ βασικό εργαλείο στην συμβουλευτική με θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε λίγες μόνο συνεδρίες.

Η συλλογιστική της CBT προσέγγισης έγκειται στο γεγονός πως τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές επηρεάζονται από την αντίληψη του ατόμου για τα γεγονότα. Δεν είναι η κατάσταση αυτή καθαυτή στην οποία βρίσκονται τα άτομα που από μόνη της καθορίζει τι αισθάνονται οι άνθρωποι αλλά ο τρόπος με το οποίο ερμηνεύουν μια κατάσταση ή αποδίδουν νόημα σε αυτήν (Beck, 1964; Ellis, 1962).


 Έχετε κάποια ερώτηση; Επικοινωνήστε μαζί μας! Επικοινωνία

error: Content is protected !!